tiistai 24. helmikuuta 2009

"Kukahan tämän rujan on ostanut...?"

Olen yrittänyt saada kiinni eri alojen ihmisiä, joiden avulla Kappeli pääsee eteenpäin. Glorian Antiikki -lehdestä toimittaja, monivuotinen ystäväni Antti Nuortio soitti ja pyysi saada lehden seurata kunnostustyötä. Sehän sopii mainiosti,kuten naapurimaassamme Ruotsissa kaikki alan lehdet kirjoittavat paljon vanhojen talojen kunnostustyöstä. Kerrottuani siitä toimittaja Maria Schulginille,hän pyysi, että kyseisen lehden numeron pitäisi ilmestyä juuri ennen WWP:tä, koska siitä olisi iloa paljon iloa Loviisan tapahtumalle. Varsinkin kun Kappelissa on tarkoitus järjestää työnäytös kyseisenä viikonloppuna elokuun lopulla. Samoin lupauduin, että Kappeliin saa laittaa esille taidenäyttelyn, isokokoisiakin töitä, sinne kyllä mahtuu... Samoin soitin Axxum Kuggomin rehtorille ja yritän saada heille oppilastyökohteen Kappelin koristeleikkaus puuosista. Onneksi niistä löytyy piirretyt mallit ja purkutöiden yhteydessä dokumentoidut ikkuna- ja ovilistat.

Syksyllä kuulin Aktian pankinjohtaja, evp. Erkki Tuormaalta, että Fortumin johtaja Peter Tuominen etsii valaistuskohteista Loviisasta. Kerroin kaupunginarkkitehti, vai pitäisikö sanoa Suur - Loviisan uudesta teknisen keskuksen osastopäällikkö, Maaria Mäntysaarelle asiasta ja olimme yhtä mieltä siitä, että Kappelin puiston vanha kiviaita pitää valaista. Siitä tulisi komea valoväylä torilta Kappeliin. Olen kuullut jo asukkailtakin,että puisto on pimeä ja turvaton iltakävelijöille koiran kanssa. Viime viikolla soitin Kymenlaakson Sähköön ja pyysin konsulttiapua paikanpäälle. Elimäeltä saapuikin kaksi mieshenkilöä, jotka paikan päälle saavuttuaan ja rakennuksen kierrettyään totesivat, kukahan tämänkin rujan on ostanut... Rakennuksen takapuolella on suuret, antiikkiset mittaritaulut, jotka mittarinlukija voi ulkopuolelta lukea. Todettiin, että kyllä ne voisi olla sisäpuolella, koska kyseinen seinä puretaan pois, samoin kuin suurin osa muuta rakennelmaa. Sisällä on niin suuri mittaritaulu, että siihen voi asentaa vaikka mitä. Esteettinen se tosin ei ole. Koskapa sähkömittaritaulu sopisi sisustukseen ..? Lämmitysvaihtoehtoista olen kysellyt monien mielipidettä,kumpi ompi parempi kauko-vai maalämpö. Nykyiselläähän Kappelissa ei ole kuin umpeenmuuratut kaakeliuunit. Siihen pitää palata sitten myöhemmin, kun se on ajankohtainen.

Vielä tästä ajatuksesta Taj Mahal. Siihenhän liittyy surullinen tarina lempivaimon kuolemasta ja sen muistoksi leski rakennutti rakkauden symboliksi temppelin, joka kauneudessaan on maailman kuulu. Muistatteko tarinan, mikä liittyy Kultarannan rakentamiseen Suomessa ? Viime vuosisadan alussa toimi menestykäs liikemies Alfred Kordelin, joka hankki tontin Naantalista, meren rannalta. Hän rakennutti komean graniittilinnan tontille ja nimeksi tuli Kultaranta. Muut ajan liikemiehet irvivät kateellisina talon loistokkuutta ja sitä miten Kordelinillä oli varaa siihen. Tähän hän vastasi,että teillähän on vaimot, joita ylläpidätte ja joihin rahanne menevät. Alfred Kordelin oli nimittäin poikamies...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!